Vodozádržné opatrenia

Milí Brezňania,
extrémne horúčavy a s tým spojené suchá sú problémom, ktorý sa dotýka každého z nás. Jedným z riešení ako zmierniť dopady extrémnych výkyvov počasia je aj zadržiavanie vody v území. Z toho dôvodu som primátora Tomáš Abel oslovil s myšlienkou, aby mesto zakúpilo nádoby na zadržiavanie dažďovej vody, ktoré by mohli získať obyvatelia rodinných domov bezplatne, tak ako v minulosti kompostéry. Nakoľko vedenie mesta je priaznivo naklonené popri veľkých projektoch zameraných na zmiernenie dopadov zmeny klímy aj „mini-eko“ projektom, dohoda bola rýchla. Výsledkom je, že na pokyn primátora, TS objednajú niekoľko desiatok kusov nádob, ktoré budú na základe žiadostí obyvateľov následne distribuované do domácností.
Pretože súčasný stav nám ukazuje, že jednou z priorít do budúcna určite bude zadržiavanie dažďovej vody v maximálnom možnom rozsahu, vedenie mesta pripravuje obdobný projekt určený pre paneláky. Nádrže na vodu v tomto prípade budú podstatne väčšie a zapustené pod úrovňou terénu.
Štúdie preukázali , že ak sa voda neodvádza do kanálov, ako tomu bolo v minulosti zvykom, ale začnem sa s ňou rozumne hospodáriť, výsledkom je:
- zlepšovanie miestnej mikroklímy
- podpora malého vodného cyklu
- šetrenie vzácnych zdrojov pitnej vody
- ochladzovanie prostredia spôsobená jej postupným odparovaním
- zlepšenie zásob spodných vôd.
Na väčších projektoch zameraných týmto smerom mesto pracuje už dlhodobo a snaží sa ich financovať z externých zdrojov. Príkladom môžu byť projekty vodnej nádrže Banisko, vodozádržné opatrenia pri kine, revitalizácie vnútroblokov s novou výsadbou atď.

PS: Presné podmienky a termín podávania žiadostí budú zverejnené v dohľadnej dobe.
PS: Fotografie sú ilustračné. Zdroj: internet