Výročie ukončenia 1. sv vojny

11.11.1918 skončila 1. sv vojna. Ani milióny mŕtvych, zranených a zmrzačených ľudských životov nezabránil tomu, aby ľudia zas a znova brali do rúk zbrane a opakovali tu istú chybu dookola.
Dnes si pripomíname deň vojnových veteránov a stojac pred pomíkom, na ktorom sú vytesané mená padlých Brezňanov, som si kládol otázku. Kedy sa ľudstvo konečne poučí a pochopí, že vojny sú nezmysel, ktorý nás všetkých vedie do záhuby a ich výsledkom je len zlo, smrť, skaza, utrpenie a nikdy nie lepší svet. Kedy tí čo pozdvihnú zbrane pod vplyvom rôznych ideológií pochopia, že na vraždení v mene čohokoľvek a kohokoľvek nie je nič vznešené a zlo môže splodiť len zlo?
Nuž ťažko povedať, ale dúfam, že raz príde doba keď vladári, národy i jednotlivci budú ukazovať svoju veľkosť i vyspelosť tvorivou silou a nie deštrukciou.
V 1940 Charlie Chaplin vyriekol slová, ktoré sú načasové a stoja za zamyslenie aj dnes. Keby sa nimi ľudstvo riadilo mohli sme byť zrejme omnoho ďalej a nepribudali by ďalšie červené maky (symbol vojnových veteránov) ... https://youtube.com/watch?v=oBoEctd9HC0

Česť padlým hrdinom a svetu mier!