Krajské ambulancie

Milí Brezňania a Horehronci,
včerajšie rokovanie zastupiteľstva BBSK malo na programe viac ako 40 bodov. Osobne však považujem za najdôležitejší „Návrh na schválenie strategického zámeru pre nábor lekárov v BBSK“. Všetci vieme, že v kraji máme nedostatok lekárov a tento celoslovenský problém môže komplexne vyriešiť jedine štát. Nakoľko však naše výzvy vláde a žiadosti o riešenie problému ostávajú nevypočuté, pokúšame sa situáciu riešiť s ohľadom na možnosti a kompetencie, ktoré kraj má.
BBSK realizuje dlhodobý projekt krajských ambulancií, v rámci ktorého boli k dnešnému dňu vytvorené tri nové pracoviská obsadené atestovanými lekármi, ktorí sú v zamestnaneckom vzťahu s Rozvojovou agentúrou BBSK. Tento počet je však stále nízky, lebo v jednotlivých okresoch nám chýbajú mnohí všeobecní i špecializovaní lekári. Kraj preto ponúka lekárom, ktorí obsadia chýbajúce pozície v jednotlivých okresoch nadštandardné podmienky v podobe vyššieho platu, pracovnej zmluvy na bodu neurčitú, nulových vstupných nákladov, moderného zariadenia ambulancie s diagnostickou technikou, vybavenia všetkých potrebných administratívnych úkonov, možnosti ubytovania, alebo príspevku na bývanie, úhradu ďalšieho vzdelávania atď.
V rámci diskusie som sa pýtal aj na financovanie, nakoľko ročné náklady spojené s prevádzkou ambulancií nebudú nízke a sieť ambulancií chceme postupne rozširovať a dlhodobo udržať. Úrad BBSK plánuje vytvoriť vhodný mix typov ambulancií tak, aby bol projekt dlhodobo samofinancovateľný a výnosnejšie výkony ambulancií kompenzovali stratové výkony. V prípade, potreby dofinancovania ambulancií oddelenie zdravotníctva BBSK navrhlo stanoviť ročný limit na 100.000€.
Osobne považujem dostupnú zdravotnú starostlivosť za jeden zo základných predpokladov k tomu, aby ľudia neodchádzali z nášho kraja i celého Slovenska. Preto dúfam, že komplexné riešenie tejto problematiky sa stane prioritou pre štát. Kým sa tak stane, bude sa BBSK v rámci svojich kompetencií snažiť zachraňovať situáciu všetkými možnými prostriedkami a zabezpečiť tak svojim obyvateľom dostupnú zdravotnú starostlivosť.