Krajská sieť cyklociest

Milí Brezňania a Horehronci,
počas osobných stretnutí s Vami som častokrát dostával otázku, „Prečo robíte cyklocesty tak chaoticky a spoja sa vôbec niekde?“
Nuž odpoveď je jednoduchá. Nerobíme ich chaoticky a určite sa spoja.
Postupujeme podľa jasného plánu, keďže BBSK i Brezno má ucelenú koncepciu cyklotrás. Pred ich realizáciou však musíme riešiť projekciu, majetkoprávne vysporiadanie, finančné krytie i verejné obstarávanie. Tieto procesy trvajú rôzne dlho v závislosti od zložitosti technického riešenia, počtu dotknutých majiteľov pozemkov, spôsobu financovania (vlastné zdroje, EÚ fondy, dotácie) a kapacít zhotoviteľa. Navyše niekedy v trase cyklocesty vedú siete (voda, plyn, kanál), ktoré chcú správcovia meniť či opravovať a preto sa vždy snažíme s nimi dohodnúť, aby sa nové cesty nerozkopávali skôr ako zatuhne asfalt. Cyklotrasy tak sú rozdelené na rôzne dlhé úseky a do realizácie sa púšťajú tie, kde je všetko doriešené.
PS: Všetkým by sa nám páčilo, keby sme celú sieť mohli urobiť naraz, avšak byrokracia a zložitý systém financovania tomu veľmi neprajú. Chcem veriť, že sa to raz zmení, ale kým sa tak stane musíme sa prispôsobiť a snažiť sa urobiť pre obyvateľov maximum v rámci možností ktoré máme.