Konferencia o energetike

Dnes som sa zúčastnil konferencie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) na tému Svetlo v obciach a v budovách.

Hlavnými témami bolo:
Ako nahradiť v úradoch a školách klasické lineárne žiarivky, ktorých výroba sa tento rok končí?
Prečo a ako po zvýšení cien elektriny verejné osvetlenie v noci úplne nevypínať?
Ekonomické aspekty výberu kvalitného osvetlenia.
Ako obstarať verejné osvetlenie s environmentálnych prvkami?

Túto problematiku musia mestá a obce urgentne riešiť, lebo energetická kríza výrazne zasiahla do rozpočtov samospráv a zastavenie výroby trubicových žiariviek T5 a T8 (neónky), ktoré nariadila pred časom Európska únia donúti mnohých prevádzkovateľov budov riešiť dilemu, ako zabezpečiť osvetlenie v nasledujúcich mesiacoch. Hlavným dôvodom definitívneho konca kompaktných a lineárnych žiariviek je obsah ortuti nebezpečnej pre ľudské zdravie. Ako posledné dostanú v auguste 2023 stop lineárne tzv. trubicové žiarivky T5 a T8, ktoré sú najrozšírenejšie práve v školách a v úradoch.

Podľa generálneho riaditeľa SIEA „Ak chceme maximalizovať efekt úspory, dnes už nestačí vymeniť starý zdroj za nový. Koniec žiariviek a ich výmena za LED zdroje síce prinesie jednorazové úspory, ale ďalší potenciál prevádzkových úspor sa skrýva v riadení osvetlenia, ktoré stále nie je samozrejmosťou. Dôležité je o tom hovoriť práve teraz, keď mnohých manažérov čakajú zásadné rozhodnutia, do akej miery osvetlenie zrekonštruovať,“

Na konferencii sa hovorilo aj o možnostiach, kde na výmenu osvetlenia získať podporu a ako sa v prípade obmedzeného rozpočtu nepripraviť o potenciálne úspory v budúcnosti.
Získané poznatky budeme aplikovať v praxi s cieľom modernizácie osvetlenia i energetickej úspory.